Rasbeschrijving
De Lhasa Apso is een klein (25-28cm) langharig ras, dat zijn oorsprong vond in het mysterieuze Tibet. Ondanks dat het een onbekend ras is, is het een van s'werelds oudste rassen. Het werd gefokt door de Boedistische monniken, die het ras beschermend binnen hun kloosters hielden. Het had verschillende functies: als gezelschap, als waakhond (de Lhasa Apso bezit een uitermate goed gehoor), als geluksbrenger en ze werden zelfs beschouwd als de re´ncarnatie van gestorven monniken.

De Lhasa heeft een typisch oosters karakter, als de Tibetaanse bevolking zelf: afstandelijk voor vreemden, trots, vol humor en zelfs wat arrogant.

Hun lange beharing was een prima bescherming tegen het barre Tibetaanse klimaat. Nog steeds kunnen ze enorm goed tegen extreme temperatuurswisselingen, hun vacht beschermt hen zowel tegen kou als warmte. Ondanks hun enorme vacht, die als een ware mantel de gehele hond bedekt, verhaart de Lhasa zo goed als niet. Eventuele losse en dode haren worden door de wekelijkse borstelbeurt verwijderd. Een Lhasa  die als huishond word gehouden zal zelden de vacht ontwikkelen die bij "show-exemplaren" wordt aangetroffen. Een hond in "show conditie" krijgen vereist speciale verzorging en bescherming. Als huishond zal hij een wat meer "natural look" hebben, waarbij hij toch de bewondering zal opwekken. Ze hebben de meest uitlopende kleuren van zwart tot wit en alles wat er tussen zit. (rood, blond, bont,enz). Omdat de vacht het ene jaar wat donkerder dan het andere jaar kan zijn worden ze wel de kameleons onder de honden genoemd.

De Lhasa is een vrolijke, zelfbewuste en zeer sportieve hond. Ze kunnen ondanks hun grootte lange wandelingen maken en zijn tot op hoge leeftijd zeer speels. Het zijn geen blaffers, maar ze waken goed. Ze hebben een uitermate goede mensenkennis en kunnen goed opschieten met kinderen, maar laten echter niet met zich sollen. Een Lhasa leert, ondanks zijn eigenzinnigheid snel maar drillen is er niet bij, dat zal hooguit averechts werken. Een Lhasa doet iets uit respect voor zijn baas en anders niet.

Door hun speciale karakter en vachtverzorging zal niet iedereen zich aangesproken voelen. Degene die weloverwogen voor een Lhasa gekozen hebben zullen beamen: Eens een Lhasa, altijd een Lhasa!

Dalai Lama met Lhasa Apso's